Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Julematen inn i vår tid

Julematen inn i vår tid

For 50–60 år siden var det tydelige geografiske grenser mellom hva vi setter på bordet på julaften: Pinnekjøttet stod på menyen i vest og svineribba ble servert i øst. Selv om forskjellene nå er i ferd med å viskes ut, er tradisjonene fortsatt sterke. Julematen skal en ikke tulle for mye med, for folk ønsker seg trygg og kjent mat til jul.

Det vil si: Grunnelementene bør kanskje bestå. - MEN som kokk har du også en viss frihet: Vær gjerne kreativ med detaljene: Overrask med tilbehøret, en spennende anretning og god drikke.

Pinnekjøtt

Dette er en gammel rett med lange tradisjoner, og med et ganske enkelt tilbehør: En feit kålrotstappe laget på pinnekjøttkraft og fløte, med kokt potet og stekesjy. Noen damper biter av morrpølse eller annen grovpølse sammen med pinnekjøttet, for å gi en vri på smaken.

Fisk

Tradisjonen med fersk juletorsk på julaften oppstod på Sørlandet og Sør-Vestlandet og spises fortsatt av mange i kystnære strøk av landet. Lutefisk er en gammel rett som har blitt brukt som julemat i hele landet. Men pass på: her er det mange ulike varianter av tilbehør å velge i. Skal du servere lutefisk til kresne gjester, bør du forhøre deg med lokal ekspertise og velge tilbehør med omtanke.

Svineribbe

Dette er en av våre mest populære, men også yngste, julemattradisjoner. Svinekjøttet er mildt og trenger tilbehør som tilfører litt smak. Ofte serveres den med både medisterkaker, pølse, surkål og poteter. Mange serverer også retten med sossiser, rødkål, brokkoli, rosenkål, sølvløk, sennep, lefse eller asparges til. Noen liker også å tilføre noe søtt, som epler eller svisker.

Julevaner 2022

– Ja takk; en smak av alt!

Nyere undersøkelser viser at folk gjerne spiser flere ulike juleretter gjennon juledagene. Spesielt er det ribbespiserne som gjerne tar en pinnekjøttmiddag i løpet av jula. Totalt sett har dermed konsumet av pinnekjøtt gått opp de siste årene. Folk er kanskje ikke så prinsippfaste som en skulle tro?

 

Maten i de tusen hjem på julaften, en geografisk inndeling: (NB: Uklare grenser!)

Tall for Nord-Norge:
26 %* har pinnekjøtt på julaften, men hele 64 % spiser retten en eller annen gang i løpet av jula.

Vestlandet:
Runt 70 %* spiser pinnekjøtt på julaften, og ca. 14 % spiser svineribbe.

På Østlandet:
Ca. 76 %* spiser ribbe på julaften, og ca. 14 % spiser pinnekjøtt.

Spiser du kalkun, svinestek eller lutefisk på julaften, er du en av få.

*i følge en undersøkelse fra Ipsos, 2014.

 

Lokale variasjoner

I noen områder av landet er det ganske opplagt hvilken julerett som står sterkest, men i andre regioner er skillene mer uklare. Snakk med lokalbefolkningen og vær nysgjerrig på lokale oppskrifter og tradisjoner, så sikrer du at maten står til gjestenes høye forventninger.

 

Julens desserter

Riskrem er den aller mest populære juledesserten: fire av ti nordmenn spiser dette på julaften.
Multekrem er en god nummer to.
Karamellpudding, is, kake eller fruktsalat går også igjen i mange hjem på julaften.

Foto: matprat.no