Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Trender fra "over dammen"

: Gourmet

Trender fra

I følge den amerikanske*Baum + Whitemans trendrapport for 2022.

Kulturelle mattradisjoner

Restauranter og matkonsepter som har en kulturell annerledeshet, har lenge pirret nysgjerrigheten til eventyrlystne gjester. Hvert land har sin stolthet og sine mattradisjoner. Restaurantdrivere med utenlandsk opphav vil fortsette å utforske mattradisjoner fra forfedrenes hjemland, og her vil vi se mye spennende fremover. Vi vil nok også se mer kulturelle formuleringer i menyene.

Serveringsformer

Roboter tar over matlagingen. I USA finnes flere forhold der matprodusenter har måttet se seg om etter automatiserte løsninger: Streik i matbransjen, som blant annet har ført til mange oppsigelser og høye lønninger. Det eksperimenteres med pannekake-flippende roboter, helautomatiske burgerrestauranter og mat-minibanker. Her kan det dukke opp mye rart i tiden som kommer.

Ghost-kjøkken

Flere større serveringskjeder snuser nå på muligheten for å satse bredere på ghost-servering. Med store kjøkken som lager mat til flere utleveringssteder og restauranter uten sitteplasser. I USA dukker nye slike serveringspunkter opp på kjøpesentre, på flyplasser, hoteller og kontorer.

Bestillinger i baren

På stadig flere restauranter møtes du i døren med en henvisning til å gjøre alle bestillinger ved baren, av både mat og drikke, før du går og setter deg. Dette er effektive serveringsformer som sparer restaurantene for servitører.

Frokostservering

Dette er en trend som vokser i USA: Stadig flere jobber hjemmefra, og under pandemien har mange spart penger og ønsker seg komfort i hverdagen. Da øker også behovet for å spise flere måltider ute. Stadig flere fine restauranter tilbyr frokost til gjestene sine. Mindre serveringssteder kan tilby take-awaypakker med mange kreative frokostretter: kreative eggeretter, komplekse sandwicher, frokostpizza, meksikanske og israelske frokoster, helse-bowls, grønnsaks-frittatas, kylling og vafler, short ribs og frokost-burritos.

Koreanske pølser

Koranske Corn Dogs, også kalt K-Dogs. En pølse tres på en pinne og dyppes i en tykk røre, som ofte består av ris og hvetemel. Så blir de sprøstekte og dekket med coating: Brødsmuler, sprø ramen-nudler, french fries, bacon eller annet godt. Pølsa i midten kan du også få i fiskekakeversjon eller som mozzarellasticks. Retten serveres ofte med en smakfull sennepssaus, aioli, pico de gallo, bulgogi-saus, kimchi, hango-habanero-saus, eller overstrødd med sukker og parmesan.

Koreansk eggerøre

Serveres ofte i sandwich-format begynner å slå rot i store, asiatiske byer, i Canada og USA. De sies å kunne oppleves som en miks av smøraktig, crunchy, søt, salt, mør, eggete, krydret rett. Den kalles også Egg Drop Sandwich.

Nostalgiske middager

Skal du bruke kjøtt: Lag kjøttgryter. Nostalgisk mat og mulighet for å bruke kjøtt på en bærekraftig måte.

Chili crunch

Et allkrydder-produkt som er i vinden i USA: Krydderblanding med tørkede chiliflak, szesuan-chili, hvitløk, fermenterte soyabønner, sesamfrø, litt sukker og tørket sopp. Et dryss av dette på pizza, dumplings, spaghetti bolognese, eggerøre eller omelett, – til og med over is og på sjokoladekjeks, – gjør susen.

Kjøtt

Velg etisk korrekte slaktere, og aller helst kjøtt fra pensjonerte melkekyr, altså 8-10 år eller eldre. Helst de som er foret med gress og ikke kraftfor. Dyrking av kjøtt på laboratorier fortsetter, men foreløpig er kostnadene skyhøye.

Kjøtterstatninger er den viktigste trenden

De aller største fastfoodkjedene i USA satser stort med plantebaserte nuggets og tender kylling-produkter.

Bisarr iskrem

Is med mac’n cheese-smak, ramen-smak eller smak av søtsur miso, eller hva med sopp-iskrem? - Men om trenden består, må vi bare vente og se.

NoLo - American style

Drikk mindre – men bedre – er også en økende trend i USA. Amerikanske alkoholprodusentene har tatt signalene til seg, og tilbyr nå flere varianter med mindre eller ingen alkohol. I følge Baum + Whiteman-rapporten startet den amerikanske NoLo-trenden med botaniske drinktyper, som gin-smakende drikker. Nå har utvalget ekspandert, og kjente spritsmaker, som bourbon, rom og tequila har kommet i alkoholfri utgaver. Dette er drinksmaker som smaker fest og sosialt liv, men som ikke gir alkoholens effekter. – Og på den annen side: kombucha med alkohol i ølstyrke? Joda, det eksperimenteres med det, også.

 

Buzz words for 2023

Labneh er en gresk ferskost laget av yoghurt og salt.

Birria herjer fortsatt. En meksikansk, tradisjonell kjøttsuppe/lapskaus med blant annet geitekjøtt. Serveres ofte i maislefser.

Meksikansk brunsj

“Pan-Asian smokehouse restaurants” Asiatiske grillrestauranter.

Fine frukt-eddiker

Pot-paier Klassiske amerikanske kjøtt- eller kyllingpaier med lokk av deig. Serveres nå også på finere restauranter.

Khachapuris Opprinnelig en tradisjonell georgisk rett: Brød fylt med ost. Nå er retten i ferd med å bli multi-kulturell.

Chili crunch/crisp/crack Kryddermiks/toppingkrydder basert på chiliflak. Kan brukes i veldig mange ulike typer retter.

Salsa macha En slags salsa fra Mexico. Minner om chili crunch (over), men i en ikke-tørr versjon.

Jackfruit Stor asiatisk frukt som er populær i vegetariske retter. Kan få en konsistens som minner om pulled pork.

Frokost-sandwicher med en etnisk touch.

Churros (Fortsatt populært!) Spansk bakverk av fritert deig. Små stenger som kan dyppes i ulike søte sauser.

Tater tots (Fortsatt populært!) Frityrstekte boller av raspet potet. Til fondue eller raclette, som topping på pizza eller i frokost-bowls.

Espresso martini (Fortsatt populært!)

Fusion-ramen

Ekstreme hummus-varianter

Tiger nuts, eller jordmandler på norsk. Små, næringsrike knoller med et høyt innhold av kalium ogå magnesium, og mye vitamin E og jern.

Pasta alla gricia Pastarett som minner om carbonnara, med speket svinekjake.

*Hvorfor se til USA? Spesielt den yngre generasjonen påvirkes av trender herfra, gjennom sosiale medier blant annet. - Men matvanene og spisekulturen er litt annerledes enn i Norge, så ta disse trendene med en klype salt, men la deg inspirere!