Fornyede festretter
Du har antakelig gjort unna innkjøpene til julebordssesongen for lenge siden, men har du en plan for restene du står igjen med?
Foto og oppskrifter: matprat.no.
Julen byr på utrolig mye god mat, og også rause porsjoner. Som en følge av det blir det dessverre ofte mye matsvinn. For å redusere dette er første bud alltid å planlegge godt. Beregne til faktisk bruk, og ha en plan for eventuelle overskuddsråvarer samt rester.
Tips
Sett opp informasjon for gjestene som forteller noe som dette: «Denne desserten er laget av årets julebakst. Godt for deg – og for miljøet!» Dette vil sette serveringsstedet i et positivt lys!
Kreative kokkeleringsmuligheter
Selv om det varierer fra bedrift til bedrift, er det opp til hver enkelt å identifisere kildene til matsvinn i virksomheten. Skyldes det unøyaktige innkjøp eller for store bestillinger? Eller lages det rett og slett for mye? Utnytt i så fall potensialet i restene fra tidligere serveringer.
For kokk og kjøkkenpersonalet kan det å tenke kreativt rundt overskuddsmat bli en spennende utfordring. Dessuten kan det by på helt nye retter gjesten ikke smakt før.
Åpenhet er nøkkelen
Det er essensielt å være åpen om hvordan man håndterer og gjenbruker restemat. Informer gjestene om innsatsen, for engasjementet skaper tillit! Det viser at dere bryr dere om miljøet og gjør noe aktivt for å redusere matsvinn.
Pinnekjøtt
Pinnekjøttrester kan brukes i suppe, pasta, wrap, på pizza, i en vaffel – eller hva med en bun?
Buns med pinnekjøtt
Pinnekjøttrestene er reddet med denne herlige burgeren!
Til 10 porsjoner:
- 2000 g ferdigdampet pinnekjøtt
- 10 stk. brioche hamburgerbrød
Pepperglaze
- 500 g sukker
- 5 dl eplecidereddik
- 2,5 stk. rød chili
- 250 g frisk ingefær
- 15 båter hvitløk
- 2,5 dl søt soyasaus (ketjap manis)
- 2,5 potter frisk koriander
- 5 ss hel peppe
Rømmedressing
- 6,25 dl rørosrømme
- 5 ts hvitløkspulver
- 5 ts løkpulver
- Salt og kvernet pepper
Syltede grønnsaker
- 5 dl riseddik
- 3,75 dl sukker
- 5 ss vann
- 5 ts salt
- 5 stk. gulrot
- 2,5 stilker stangselleri
- 1,25 stk. agurk
Slik gjør du:
Lag pepperglaze med eddik og sukker. Kutt chili, ingefær og hvitløk i biter og ha det i laken. Kjør det til en glatt saus, og bland inn soyasaus. Piff opp med koriander. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og la den stå og trekke smak. Rist så gjerne hel pepper; knus den grovt og bland den inn i sausen sammen med pinnekjøttet. Bland sammen riseddik, sukker, vann og salt. Gulrøtter skjæres i tynne skiver sammen med stangselleri og agurk. Hell laken over og bland godt sammen. La grønnsakene ligge i minst 10 minutter. Legg dressingen i bunnen av burgerbrødet, ha bladsalat, syltede grønnsaker og pinnekjøtt på toppen.
Ribbe
Ribbe kan brukes til alt fra tapas til burgere, sandwich og grillmat. For en frisk smaksopplevelse kan restene has i vårruller eller i gyros.
Vietnamesisk vårrull med ribbe
I en vietnamesisk vårrull med ribbe får man også brukt svoren, i tillegg til ribberestene.
Til 8 porsjoner:
- 1000 g stekt ribbe
- 4 stk. vårløk
- 4 stk. gulrot
- 1 stk. spisskål
- 2 stk. rød chili
- 2 dl friske urter
- 1 dl sesamolje
- 1 dl søt soyasaus (ketjap manis)
- 1 dl riseddik
- 2 pk glassnudler
- 2 pk rispapir
- 2 dl hoisinsaus
Slik gjør du:
Finhakk ribba etter å ha skåret bort overflødig fett. Bruk gjerne vårløk, gulrot og kål i strimler – og ha det sammen med finhakket chili, hakkede urter, sesamolje, soyasaus og riseddik. Blandingen marineres i ca. 20 minutter. Kok nudler som skal legges sammen med grønnsaker og ribbe i rispapir. Rullene serveres med hoisinsaus eller en annen saus til, for eksempel søt chilisaus, soyasaus eller spicy chilisaus.
Rester av poteter?
Mandelpotet, ringerikspotet, gulløye, eller hva du måtte velge å servere til julebordet: Rester blir det fort, og det går an å lage noe virkelig godt av dem.
Duchessepoteter
Til 12 porsjoner:
- 2 kg potet (mandelpotet eller annen melen potet)
- 5 dl lettmelk
- 6 stk. eggeplomme
- 4 ss smør
- 2 ts salt
- 1 ts kvernet pepper
- 1 ts revet muskatnøtt
Slik gjør du:
Skrell poteter og del dem i mindre biter. Kok potetbitene i melk til de er møre. Sil melken over i en skål og mos potetene. Du kan eventuelt bruke rester av kokte poteter. Spe med melk og rør inn smør og eggeplommer. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Ha potetmosen i en sprøytepose med tyll og sprøyt ut små tårn på et bakepapirkledd stekebrett. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter på 210°C til duchessepotetene har en gyllen farge. Server med én gang.
Potet-og mandelkake
Til én kake:
- 100 g smør
- 175 g sukker
- 2 stk. egg
- 3 ss hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 3 stk. kokt potet (kalde)
- revet skall av 1 stk. sitron
- 150 g mandler eller hasselnøtter
Slik gjør du:
Pisk mykt smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg mens du rører. Tilsett mel og bakepulver. Riv poteter og sitronskall fint på et rivjern og ha det i røren og vend inn malte mandler. Hell røren i en godt smurt kakeform på 1 – 1 ½ liter. Stek nederst i stekeovnen ved 175°C i ca. 1 time. Server kaken med vaniljekesam og strimlet sitronskall.
Julebakst i ny drakt
Knasende sprø julekaker, myk vaniljekesam eller -yoghurt med syrlige bjørnebær! Lag en superenkel og deilig dessert! Varm bjørnebær, sukker og stjerneanis til bærene er lune og sukkeret er løst opp. Legg vaniljekesam/ vaniljeyoghurt, knuste julekaker og lune bjørnebær lagvis i pene glass eller skåler.
Enkel dessert med julekaker
Til 10 porsjoner:
- 500 g rester av julekaker (biscotti, krumkaker, pepperkaker eller annet, eventuelt andre typer kjeks)
- 500 g frosne bjørnebær
- 2,5 ss sukker
- 2,5 stk. stjerneanis (kan sløyfes)
- 7,5 dl vaniljekesam eller vaniljeyoghurt
Foto og oppskrifter: matprat.no.