Fordelene med en kjøttfri dag i kantina
Det sies at den rimeligste gjesten vi vil ha i fremtiden, er den vegetariske gjesten. Det er i hvert fall ingen tvil om at det er mange fordeler med kjøttfri servering!
Kreativitet bak grytene
«Kjøttfritt» kan løses på mange måter, og trenger ikke føles fremmed for gjesten. For en kreativ kokk finnes det vel egentlig ikke noe som er bedre enn få fritt spillerom med ferske råvarer. Her kan det eksperimenteres med kryddere, ingredienser og smakskombinasjoner. Vegetariske matvarer er nemlig ganske takknemlige å jobbe med; det er mat som er lett å gjøre fargerik, smakfull og fristende. Du kan servere kjøtterstatningsprodukter eller sørge for rikelig med smakfullt tilbehør som gjestene spiser litt mer av. Aubergine, sopp og søtpotet er eksempler på grønnsaker som kan etterligne kjøttets konsistens og smak, og som samtidig inneholder godt med fiber og gir en god metthetsfølelse. Husk også at noen gamle favoritter, som pannekaker, brød og vafler også er «lov» å kalle vegetarmat. Å legge til rette for en vegetarisk dag i uka kan bli en fin utfordring for de ansatte på kjøkkenet.
Inkluderende servering
Noen av gjestene dine unngår kanskje enkelte typer mat og ingredienser på grunn av allergier, religiøsitet eller av andre årsaker. En vegetarisk dag i uka kunne være et samlende og inkluderende tiltak for en større gruppe kantinegjester. På verdensbasis er kjøtt en dyrebar ressurs som faktiske ikke er alle forunt, så oppskrifter på spennende vegetarretter kan du dermed finne i alle verdenshjørner. Kanskje lunsjgjestene har godt av å bli mer bevisste på dette? Utfordre gjestene til å smake noe de ikke har smakt før, og de får en spennende kantineopplevelse i arbeidshverdagen.
Miljøfokus
Skal du tenke vegetarisk og samtidig tenke miljø, kan det være lurt å ta utgangspunkt i sesongene. Kjøtt og fisk får man stort sett tak i året rundt, men når det kommer til frukt og grønnsaker, er det ekstra smart å gjøre innkjøp når de er i sesong. Da er varene på sitt beste, de produseres i store partier og reiser kanskje ikke så langt. Hold deg oppdatert med din lokale grossist om hvilke varer som er i sesong. Husk også å informere gjesten om de gode valgene dere tar: Driver du et storkjøkken som viser miljøbevissthet, viser du at du tar gjestene på alvor.
Tips:
- Gjør kjøttfri dag til en selvfølgelig rutine! Kanskje det vil ha en smitteeffekt og påvirke gjestenes spisevaner hjemme hos seg selv, også?
- Vanskelig å komme i gang med vegetar servering? Begynn i det små med én rett dere har god kontroll på, og utvid repertoaret gradvis. Jo mer dere prøver å lage fra bunnen av selv, jo flinkere blir dere! Kanskje dere kan ta utgangspunkt i rimelige råvarer som er i sesong, eller bruke ferdiglagde kjøtterstatningsprodukter som bare er å varme opp?
- Informasjon til gjesten er viktig: Kanskje «husets gryte» rett og slett kan være en ren vegetarrett?
En sunnere kantine
Du trenger ikke drive kantine på en helseinstitusjon for å kunne tilby gjestene dine sunne alternativer. Faktum er at Kari og Ola Nordmann spiser for lite grønnsaker, slik kostholdsvanene våre er i dag. Helsedirektoratet oppfordrer oss alle til å hjelpe den norske befolkningen til å ta litt sunnere valg i hverdagen. Dere som driver kantine er kanskje den nærmeste mat-ekspertisen gjestene møter i hverdagen sin. Med flere grønne alternativer og tiltak som kjøttfri dag, kan dere styre gjestene til å ta litt sunnere valg. – Og om kantinen din får rykte på seg å være «litt for sunn», er dette antakelig et omdømme dere vil kunne leve godt med.
Rimeligere proteiner
Når vi kutter ut kjøttet, er det mange som er redde for at vi også fjerner en viktig kilde til proteiner i kostholdet vårt. Da er det godt å vite at det finnes rimelige, velkjente, proteinrike ingredienser som fint kan brukes i vegetariske retter. Egg og melkeprodukter er for eksempel mulig å bruke, med mindre dere skal gå helt vegansk til verks. Vegetarisk servering åpner også muligheten for å bruke noen av de aller billigste og mest anvendelige basisvarene vi har, som ris, pasta, couscous, poteter, byggryn, bønner og linser. Hvis kjøkkenet opparbeider seg gode rutiner på å lage vegetarretter fra bunnen av, kan maten som serveres på kjøttfri dager gi positive utslag for bunnlinja, – og gjesten blir like mett og fornøyd.
Flere relevante artikler for kantinen:
- Tradisjonelle retter i kantinen med en moderne vri
- Fakta og myter om matallergier
- Dette bør du alltid ha i kantinen for å få bedre forutsigbarhet
- Få mest mulig ut av overskuddsmaten i kantinen
- Fremtidsrettede råvarer til kantinen