5 områder du ikke må glemme å rengjøre!
Vi gjør ikke rent bare for å holde sykdom på avstand. Å ha et rent og ryddig serveringssted viser omsorg for gjesten, og øker også trivselen blant de ansatte.
Dette er noen av de viktigste områdene å holde rene:
1. Skjærefjøler og kniver
Vask redskapene godt mellom hver oppgave, eller aller helst: Hold spesielt flater og redskaper der det tilberedes rå mat adskilt fra flater som brukes til ferdiglaget mat. Pass også på faren for krysskontaminering med tanke på allergener.
2. Flater som er i kontakt med melkeprodukter
Spesielt viktig å passe på i den varme sommersesongen: Softismaskinen, isdisken og isredskaper, melkeskummeren på kaffemaskinen.
3. Kjøkkenkluten
Kan være en bakteriebombe, så bytt klut ofte. Vask den i maskin på minst 65 ºC, eller legg den i klor over natten.
4. Hendene dine!
- Før du starter arbeidet
- Mellom arbeidsoppgaver
- Etter toalettbesøk
- Når du bytter hansker. Det er frivillig å bruke hansker, med bruker du hansker: Skift dem like ofte som du ville vasket hendene.
5. Rom og større flater
De større områdene der det enten lages og oppbevares mat må holdes ryddig og vaskes ofte.
Tips: Ha en godt tilgjengelig sjekkliste for rutinemessige rengjøringsoppgaver, som kan signeres og godkjennes av personalet selv når jobben er gjort.
Les mer på Mattilsynets hjemmeside
Du får alt du trenger av mat, non-food og hygieneprodukter til serveringen din på sg.no