Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Vi vil oppgradere nettbutikken vår onsdag 27. januar. I den forbindelse vil vi STENGE FOR INNLOGGING kl 13:45 og starte oppgradering kl 14:00.
Da vil eventuelle innloggede brukere bli "kastet ut".
Det er store mengder data som skal konverteres - men vi regner med å være ferdig til midnatt. Vi håper alle får handlet før dette og at det ikke er til stor ulempe.

Salatmiks - grønn og sunn

Forfatter: Merete Raabe Frantsen

Salatmiks - grønn og sunn

Etter en sesong med kraftig og fet mat er det godt med litt lettere kost, og da passer det bra med den grønne salatmiksen. Bruk salatmiks i salatretter, som tilbehør til hovedretten, i salatbaren i kantinen, i lekre wraps eller rett og slett som smakfullt garnityr.

Salat er mer enn kinakål

Den tiden da det nesten bare ble brukt kinakål i salater er heldigvis over. De fleste serveringsteder bruker nå flere salatvarianter, og bruker også mer salat enn noen gang.

De fleste salattyper tilhører kurvblomstfamilien, og hvor den vanligste er salatslekta, som omfatter de milde og nesten litt søtlige sortene som isbergsalat, romanosalat, lollo rosso og mange andre. En annen slekt er sikorislekta, som ofte er litt bitrere, som frisé og radicchio rosso.
Ruccula har de siste årene blitt et fast innslag i de fleste salatmikser, med den litt pepperaktige smaken og grønne fargen, men egentlig er ruccula en kåltype.

 

Hvordan oppbevare salatmiksen

En ferdigkuttet salatmiks holder seg 6-8 dager hvis den oppbevares i +2-4 °C. Når posen er åpnet bør den brukes innen 2-3 dager. For å unngå matsvinn er det derfor viktig å planlegge innkjøpet slik at du ikke har mer på lager enn hva du får brukt.

Velger du å lage din egen salatmiks kan du forlenge holdbarheten ved å kun kutte opp mindre porsjoner av gangen. Et helt salathode holder seg bedre enn når det er kuttet.

Hvis salaten begynner å bli slapp, legg bladene i isvann noen minutter, og rist godt av vannet. Den vil da få tilbake noe av den friske sprøheten. Hele salathoder oppbevares mellom + 2 og + 4 °C i kjøleskap, helst i perforert plast, da holder den seg frisk og sprø lenger.

 

Kjøp ferdig kuttet eller lag din egen blanding

Det finnes en salatmiks til nesten alt, fra den enkle grønne med bare noen få salattyper, til den eksklusive med eksotiske varianter. En ferdig kuttet salatmiks er klar til bruk; ferdig vasket, kuttet og blandet. Raskt og enkelt.

Hvis du ønsker å lage din egen variant så tenk over hva den skal brukes til, og hvor mye du trenger. Det finnes et stort utvalg av gode norske salater som man kan få kjøpt nesten hele året, mens i vinterhalvåret er de fleste salater importert.

Varier salaten,  prøv gjerne noen nye sorter og kombinasjoner. Velg lyse og mørke varianter for både smaken og for utseendets skyld.

 

Vil du lese mer om mat, trender og tips for deg som jobber innen storkjøkken; 

utforsk vårt fagbibliotek!