Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Status på svinesituasjonen i verden

Status på svinesituasjonen i verden

Svinepesten påvirker prisene på svinekjøtt i Skandinavia. Vi i Servicegrossistene følger med på det som skjer, og her er siste nytt fra noen av leverandørene våre.

Oppdatering fra Holst Foods AS:


Priser og tilgjengelighet for gris på verdensmarkedet har gått fra ille til verre. Kina har mistet over 50% av griseproduksjonen – det vil ta år å komme tilbake etter denne pesten. De kjøper opp alt av tilgjengelig volum som finnes i Europa, dette driver prisene langt over de villeste spekulasjoner. Produsenter har begynt å sende gris med fly til Kina. Kinesiske myndigheter subsidierer all import av gris og dette er bakgrunnen for at de kan betale fantasipriser. Hvordan dette vil påvirke oss hva angår priser og produkter de neste måneder kan vi faktisk ikke si enda. Så langt har vi kontroll, vi har sikret oss varer til godt ut på nyåret (til fornuftige priser), men vi ser at det kan bli utfordrende.

For øyeblikket er Skandinavia utsolgt for gris, vi går ut i fra at dette bedrer seg etter jul. November og desember bærer preg av at markedet er overopphetet, i Europa spiser vi mye svinekjøtt i forbindelse med jul og nyttår. I tillegg har vi en situasjon hvor Kina kjøper enorme mengder frem til Kinesisk nyttår (05.02.20). Prisen på gris, dvs hel gris, har økt fra ca 1,75 Euro (februar) 2019 til 2,75 – 3,00 Euro for levering i januar 2020.

Etter nyttår vil vi kunne se litt lenger frem i 2020, men vi kan konkludere med at 2020 vil kunne bli turbulent.

 

Oppdatering fra Vista food:

De siste månedene har prisene på grisekjøtt ekplodert, der Kina kjøper alt av grisekjøtt fra Europa og resten av verden. Det forventes at ca. 25% av alle verdens griser vil dø i 2019-2020 på grunn av grisepesten i Kina. Mange produkter er i dag 50-75% dyrere enn for 12 måneder siden. 

 

Oppdatering fra Nortura:

Det forventes at Kina vil øke importen av svin med en topp på 4,6 millioner tonn i 2020, i følge rapporter fra Rabobank. Svinepesten kommer til å være til stede i minimum 5 år, noe som reduserer muligheten for en rask bedring i svineproduksjonen. Mellom 2021 og 2025 vil de importere minimum 3 millioner tonn i året i følge analysene. 

 

 

Les også: https://www.nationen.no/nyhet/hoyere-svinepriser-som-folge-av-pest/