Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Fordeler og ulemper med singelfryste varer

Forfatter: Servicegrossistene

Fordeler og ulemper med singelfryste varer

Singelfryste varer – en velsignelse eller en forbannelse? I restaurantverdenen er meningene ganske delte. Her er noen av de mest debatterte argumentene – for og imot.

Fordelene med singelfryste varer

 

1. Lettere å porsjonere

Med mange kokker på kjøkkenet, er det fort gjort å beregne forskjellig på matmengdene. Med singelfryste varer er det lettere å kontrollere matmengden i porsjonene; rettferdig for gjestene, bra når du skal beregne bunnlinja, og mindre mat blir kastet.

 

2. Enkelt å tilberede

Rask opptining og tilberedning. I mange tilfeller det bare å åpne pakningen og bruke. Dette sparer tid for kjøkkenpersonalet og gir effektivisering og besparelser på kjøkkenet.

 

3. Mindre sløs

Du slipper å tilberede store mengder mat, når du egentlig bare trenger en bit.

 

4. God matkvalitet

Det går raskere å fryse ned mindre porsjoner i dagens fryseteknologi, og matkvaliteten holdes høy hele veien fra produksjon til bord.

 

5. Lengre holdbarhet

Produktene blir ofte vakuumpakket ved produksjonen, og de små pakkene er enkle å oppbevare. Temperaturen holder seg jevn i små pakker.

 

6. Fleksibilitet på kjøkkenet

Enkeltpakkede produkter er enkle å bruke til flere ulike retter. I følge en rapport fra Sintef, har produktutvikling i retning av mindre forpakninger gitt større forbruk av sjømat, ved at det bringer sjømat inn på flere måltidskategorier i forbrukermarkedet, for eksempel som produkter til grill og som kjapp hverdagsmat.

 

7. Mange varianter på markedet

Rå eller ferdig stekt, krydret eller naturell? – Du velger selv. Visste du at du kan få ferdig stekt og krydret kyllingfilet med ferdige grillriller? Eller ferdigstekt tacokjøttdeig i singelpakker?

 

 

Produktutviklingen innen singelfryste produkter har skutt voldsom fart de siste årene. Visste du at det er mulig å kjøpe ferdig grillet kylling med grillriller? Ferdig til bruk, bare å tine og varme opp.

 

 

Ulempene med singelfryste varer

 

1. Prisen

Singelfryste varer kan koste noe mer enn storpakninger. Mange mener at dette spares inn ved at svinnet blir redusert.

 

2. Energikrevende

Krever noe mer energi i produksjonsprosessen per kilo ferdig produkt.

 

3. Mer emballasje

All den ekstra emballeringen bidrar til en økning i plastforbruket i samfunnet. – På den andre siden; plast ER tross alt et unikt materiale for å forlenge holdbarhet på matvarer, og er mer energivennlig å fremstille enn annen emballasje.

 

4. Skaderisiko

Risikoen for at varen blir ødelagt ved at det går hull på emballasjen under transport har vist seg å forekomme i noe høyere grad småforpakninger enn i andre pakningsløsninger. I følge rapporter fra Sintef, er det høyere risiko for skader ved transport eller lagring av mindre fiskeporsjoner i plastpakninger, enn ved transport av helfryst fisk i kasser.

 

5. Større transportvolum

Spesielt plastemballerte produkter er vanskelige å stable ved lagring og transport og er ofte mer plasskrevende enn ved for eksempel transport løst i kasser. Mer volum under transport kan også gi et noe høyere CO2-utslipp per kilo ferdig produkt.

 

6. Estetikk

Fryste grønnsaksbiter er kanskje ikke alltid vakre på tallerkenen. De har ofte vært gjennom en forvellingsprosess og maskinell kutting før de fryses ned.

  

7. Ferskt og ekte

Helt ferske produkter er ofte å foretrekke, om serveringsstedet ønsker å legge tid og ressurser på å gjøre denne ekstra jobben. At alt er selvkuttet og ‘laget fra bunnen av’ gir grunnlag til gode historier til gjesten, og mange serveringssteder setter pris på denne formen for frihet.

 

En kombinasjon av både singelfryste varer og ferskere varer i løpet av årets gang, kan kanskje også være en god plan? Da får kjøkkenet friheten til å variere, og samtidig er det mulig for innkjøper å holde en jevn kvalitet og forutsigbar kontroll på matforbruket. For på ét området er det virkelig mulig å spare både penger og miljø; ved å få ned det unødvendige matsvinnet.

 

Plastemballasje på mat

Det høye plastforbruket i matbransjen er en av de store miljøbekymringene i vår tid. De fleste statlige opplysningskontorene i bransjen, ser det ut til å være enige om én ting; så sant vi benytter oss av kildesorteringssystemet vi har i Norge, er det absolutt, miljøvennlig sett, å foretrekke å motarbeide matsvinnet fremfor å redusere på plasten. Plastemballasje har – om vi liker det eller ikke – vist seg å være det overlegne produktet for å forlenge holdbarheten til matvarer, med de metodene vi har i dag.

 

 

Kilder: SintefOpplysningskontoret for frukt og grønt