Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Når gjesten vil unngå ultraprosessert

Når gjesten vil unngå ultraprosessert

Vi har samlet noen av våre beste tips – bare for deg som driver storkjøkken.

Kjør naturell!

Unngå kjøtt eller fisk som er ferdig krydret, marinert eller røkt. Kjøp heller ”naturell” og krydre selv med urter, hvitløk eller andre smakfulle ingredienser.

Vær OBS på villedende markedsføring:

Bak produkter der det brukes ord som ”plantebasert”, ”høyt fiberinnold” og ”sukkerfri” KAN det skjule seg lange ingredienslister.

Ta utgangspunkt i frukt og grønnsaker:

– og la dem spille forskjellige roller i rettene dine.

Velg varer med nøkkelhullsmerket:

Merket sier riktignok ikke noe om i hvilken grad produktet er prosessert, men de er ofte et ”snillere” valg, sammenliknet med andre produkter i samme kategori: Mindre og sunnere fett, mindre, sukker, mindre salt og mer fullkorn og kostfiber.

 

 

En råvarebasert meny:

– Er nøkkelen til både å redusere bruken av ultraprosessert mat, og å generelt bedre kostholdet.

 

Tommelfingerregel:
Sjekk ingredienslista!

1 Vær OBS på laaange ingredienslister (Dette trenger ikke bety at varen er ultraprosessert, men det er en stor sjanse for det.)

 

2 Vær obs på ingredienser med navn du ikke kjenner til

 

3 Sjekk rekkefølgen på ingrediensene. Den ingrediensen det er mest av, står nevnt først. Ønsker du for eksempel mindre sukker eller salt: Sjekk at disse ingrediensene ikke står for tidlig i ingredienslista.

 

Noen tips fra frukt.no:

Poteter er allsidige
Ikke bare kan de kokes, stekes og bakes. Ulike sorter poteter kan moses, skives og knas inn i deiger og brukes som alternativ til alt fra pasta, paibunn eller som ingrediens i lefser.


Tenk saus og supper
Grønnsaker kan brukes som smakstilsetning i alt fra gryter til pastaretter. Mens tomatsaus er den mest klassiske grønnsaken i supper og sauser, så kan de fleste grønnsaker moses og bli stjernen i en saus, suppe eller gryte.

Tenk snacks!
Grønnsaker kan bli til en nydelig snacks – eller dipp! Grønnsaker får mye umamismak hvis de stekes og ovnsbakes, og de går godt sammen med blant annet meieriprodukter.

Tenk sødme
Frukt og bær inneholder fruktsukker. Bruk dem som sukkertilsetning ellerla dem skinne alene i desserter og søte retter.



 

Påsmurt? Buffet? Barnehagekjøkken?

Pålegg som ikke er prosessert:

- Avokado

- Banan og bær

- Tomat, agurk, paprika

- Alfalfaspirer eller ruccola

- Egg

- Honning

 

Pålegg som er ”snillere” prosessert:

- Makrell i tomat

- Hjemmelaget syltetøy/rørte bær

- Hjemmelaget majones

- Pesto

- Hummus

- Økologisk peanøttsmøt/andre nøttepålegg

- Ost: Faste, melkebaserte oster har ofte få tilsetningsstoffer

- Spekemat som ikke er røkt eller krydret

 

 

Trenger du oppskrifter?
frukt.no finner du mye godt!

 

Finn ellers alt du trenger til storkjøkkenet ditt på sg.no

 

Les også:

- Ultraprosessert mat - på godt og vondt

- Slik gjør du kostholdsrådene levende på ditt serveringssted

- Mattrender for 2025