Brannsikkerhet i restauranten
Vi er midt inne i den travleste tiden for servering i trange, varme lokaler. Er sikkerheten på plass hos deg?
Det blir fort hektisk i førjulssesongen når det er mye som skal skje på én gang på kjøkkenet og i serveringsområdene. Når tempoet er høyt og lokaler fylles med mange mennesker, øker også risikoen for brann og trengsel. Derfor er det viktig å ha gode rutiner og forutsigbarhet, slik at både ansatte og gjester kan føle seg trygge.
1. Det første steget er å jevnlig sjekke at alt brannsikkerhetsutstyr er i orden. Brannslokkingsapparater, branntepper og sprinkleranlegg må være lett tilgjengelige, og ansatte bør vite hvordan de brukes.
2. Gjennomfør brannøvelse med de ansatte med jevne mellomrom. Box fresh kunnskap på alle mann øker sikkerheten!
3. Brannalarmen og rømningsveier må testes. Sørg for at alle i teamet kjenner til branninstrukser og vet hvordan de skal reagere dersom en nødsituasjon skulle oppstå.
4. Rømningsveiene må være tydelig merket og alltid holdes åpne og fri for hindringer.
5. Kontroller elektrisk utstyr – defekte ledninger eller overbelastede stikkontakter kan fort utgjøre en brannfare. Dette er en investering i tryggheten til alle som oppholder seg i restauranten.
Brannsikkerhet I frityren
Frityren kan være ekstra lunefull. Feil type olje og uriktig bruk kan føre til problemer, blant annet redusert røyk- og flammepunkt. Det er derfor viktig at alle som behandler olje og frityr får grundig opplæring. For i det hele tatt å få forsikring er det obligatorisk med et godkjent brannslokkingsanlegg for frityren.
Ved brann i oljen; bruk skumapparat eller brannteppe, IKKE vann eller pulverapparat. Bruk aldri T-skjorter, forklær eller hansker av syntetisk stoff nær frityren. Vær obs på sprut fra frityren, og vær forsiktig med vann, det kan forårsake plutselige flammer.
(Kilde: Go’2 grill/Slåtto)
Sørg for god oversikt når du har levende lys i restauranten din. Visste du at det anbefales å ha et brannslokningsapparat i maks 25 meter avstand fra hvor enn du måtte befinne deg på serveringsstedet?
6. Kjøkkenet er et av de mest utsatte områdene for brann, særlig med bruk av fett og åpen flamme. Sørg for å rengjøre ventilasjonskanaler og fettfiltre regelmessig for å unngå at fettansamlinger tar fyr. Hold brannfarlige materialer som kluter og papir borte fra ovner og kokeplater, og aldri forlat frityrgryter eller komfyrer uten tilsyn.
7. For å unngå brannstiftelse: Oppbevar brennbart materiale som pappesker og paller minst fem meter fra bygningen.
8. Ikke minst: Sørg også for å ha en god brannforsikring på plass. Et firma som tilbyr brannsikkerhet, kan også hjelpe deg med å gjennomgå lokalene og forholdene hos deg, og få sikkerheten på stell.
Les også:
- Sjekkliste for jule- og vintersesongen i restauranten
- Hygienegiude for travle restaurantdager
- Smilefjesordningen: Slik får du kontroll
- Slik får du bedre forutsigbarhet i restauranten