Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Derfor er vegetariske alternativ så viktig

Forfatter: Servicegrossistene

Derfor er vegetariske alternativ så viktig

Det blir ikke lenger sett på som spesielt sært og rart å prøve seg som vegetarianer. Det er blitt vanligere å gå for en kjøttfri familiemiddag innimellom, og en stadig økende andel av befolkningen, velger også å kutte ut kjøtt helt.

Mange glemmer kanskje at rettene vi allerede er vant til, både fra det norske og det utenlandske kjøkkenet, opprinnelig stammer fra et bondekosthold med langt lavere kjøttforbruk enn det vi har vent oss til i dag. Fristende, smakfulle vegetarretter på menyen vil kanskje minne oss på de opprinnelige mattradisjonene våre?

 

Gode grunner til å ha vegetariske alternativer på menyen

- Du viser at du og restauranten din har et bevisst forhold til bærekraft og miljø, sunnhet og helse, og at dere tar deres ansvar som samfunnsaktør alvorlig.

- Du gir større valgfrihet – for alle gjestene dine. Om du har gjester med matallergier eller med alternative matvaner av religiøse eller andre grunner, finner de fleste trygge valg i den vegetariske delen av menyen. Med vegetariske retter på menyen, vil alle gjestene dine kunne finne noe de kan spise, og alle gjester vil føle seg velkomne.

- Du viser at du følger med i tiden; det blir stadig vanligere at også ikke-vegetarianere er nysgjerrige på vegetariske alternativer når de er ute og spiser. Det ligger i tidsånden, – og blir ikke menyen litt ‘tom‘ uten?

- Den vegetariske gjesten kan bli din mest trofaste! Den vegetariske gjesten er vanedyr som gjester flest; finner gjesten en god favoritt på menyen og får en positiv opplevelse, blir det trygt å komme tilbake med venner og familie ved en senere anledning. La det gå litt prestisje i å lage noe vegetarisk som slår an!

- Vegetarisk på menyen kan gi positivt utslag på bunnlinja; velger du å bruke rene grønnsaker og lage vegetariske retter fra bunnen av, blir det som regel rimeligere enn retter som inneholder kjøtt og fisk. – Spesielt hvis du tenker litt smart, og unngår svinn.

 

Tips:

Ønsker man å nå inn til en erfaren vegetarianer, kan det være lurt å fokusere på kryddere og smaker, tenke på et rikt næringsinnhold og presentere maten på en spennende måte. Denne kundegruppen er ofte nysgjerrig på å spise vegetarisk mat på nye steder, for å få inspirasjon og nye matopplevelser. – Streb etter å gjøre vegetarmaten ekstra spennende, og prøv å overraske vegetarvante gjester!

 

Rått eller kokt?

For å unngå for mye vitamintap i grønnsakene, har vi hørt at det er lurt å velge å dampe eller woke grønnsakene. – Jo mindre vann, jo mindre varme og jo raskere behandling – desto mindre vitamintap, er som regel en god tommelfingerregel. Noen næringsstoffer vil derimot faktisk ha godt av varmebehandling. Tomater inneholder anitoksidantet lykopen, som blir langt mer tilgjengelig for opptak i kroppen gjennom en varm tomatsuppe, enn når du å spiser tomatene rå. Det kan være smart å satse på tomatbaserte sauser, gjerne tilsatt løk og rotgrønnsaker, og du får en næringsfull, smakfull og rimelig basis til mange ulike retter.

 

Vegetariske ingredienser trenger ikke være av det dyre og fancy slaget. Med løk og tomater som basis, får du mange smakfulle og spennende vegetarretter.

 

Gode, kjøttfrie retter som smaker godt og er snille mot bunnlinja

- Spaghettiretter med en god saus av bønner og grønnsaker

- Taco: Bytt ut kjøttet med bønner eller soyabaserte, kjøttliknende produkter

- Vegetariske supper og gryter kan gjerne krydres litt spicy.

- Prøv den klassiske franske løksuppa, gjerne en vri med sennep og laurbær, og gratiner den med et ostesmørbrød.

Slik kan du redusere matsvinn i restauranten

Slik kan øke holdbarheten på frukt og grønt

Kilde: Opplysningskontoret for Frukt og Grønt