Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Deilige marginvinnere for kantinelederen

Forfatter: Servicegrossistene

Deilige marginvinnere for kantinelederen

Ofte er lettvinte produkter økonomisk fornuftige i seg selv; da sparer du ressurser på forberedelsestiden. Noen matvarer koster rett og slett litt mindre i innkjøp, og noen produkter gir deg igjen litt ekstra igjen for pengene:

Rett fra boksen

Det enkleste av det enkle; åpne en boks, hell av væsken og ha innholdet rett i salatbar-bakkene, eller bruk hermetisk mat som basis i husets gryter og sauser. Søt mais, kikerter og bønner, soltørkede tomater, oliven, paprika og skåldede tomater er boksemat som er rimelig i innkjøp og anvendelig å bruke. Gi kikerter, bønner eller erter et oppkok og litt krydder, så har du billig og trendy tilbehør som hummus eller grønn ertedipp.

 

Ferdig kutt og frysevarer

Jo mer mat som er ferdig laget og kuttet opp på forhånd, jo mindre verdifull arbeidstid går bort i forberedelse. I tillegg gir ferdig kutt mindre svinn, og ressurser og tid er spart der, også. Kutt, både fersk og frossen, finnes ofte i store forpakninger til storkjøkken. Kanskje dere i tillegg kommer over noen gode tilbud eller avtaler?

 

Tørrvarer er gull!

Noen typer matvarer kan kjøpes inn i store kvanta og kan lagres i nesten det uendelige. Dessuten er produkter som erter, bønner, linser, couscous blitt veldig populære; dette er produkter som blir sett på som både miljøvennlige og næringsrike. Visste du at tørkede linser kan tilsettes direkte i en varmrett og koke seg møre på få minutter? – Og hva skulle vi gjort uten ris og pasta? Pasta- og risretter går alltid unna i kantinedisken.

 

Kryddertrikset

Lag deres egne krydderblandinger eller kjøp ferdige. Eksotiske, fristende dufter kan lokke gjestene til å forsyne seg litt ekstra av selv de enkleste basisråvarene i buffeten. Det finnes også mange gode ferdigretter på markedet med et stort utvalg populære smaker tilpasset storkjøkkenet. Er dere presset på tid og arbeidskraft, kan ferdigløsninger være en god idé.

 

Grønt som tar plass!

Frukt og grønt som gir mye volum per vekt kan det gjerne bugne litt ekstra av. Salat og kål, vannmelon, agurk, gulrot, erter, eple, blomkål og brokkoli er takknemlig grønt å ha i salatbuffeten. Og ikke glem å bruke løk. Den gule kepaløken er billig, den hever smaken og kan brukes rå i salatbaren, blansjert som tilbehør, i gryteretter eller til løksuppe.

 

Hjemmelagde spesialiteter

Å lage retter fra bunnen av kan av og til lønne seg, men her bør kostprisen for ingredienser, jobb og faktisk effekt regnes opp mot hverandre. Enkle yoghurtdressinger, hjemmelaget granola og supper er eksempler på mat som det kan lønne seg å lage fra bunnen av.

 

Gamle husmorknep

Hent frem noen gode mattradisjoner fra spareknivens tidsalder. De evige klassikere fra husmorskjøkkenet ble nettopp til i en tid der sparsommelighet var en dyd og kreativiteten stor. Kloke kvinner fikk mye ut av sesongens frukt og grønnsaker, syrnede melkeprodukter og mindre attraktive stykningsdeler fra dyr. De var spesialister på syltetøy, rike sauser, farseprodukter, velsmakende supper, stuinger, grøter og gryter. Noen gamle minner det kan lønne seg å dra frem fra glemselen og servere på kantinekjøkkenet? En god gammeldags lapskaus, med mye løk og potet er en billig rett som de fleste kan like. Rømmegrøt er også en populær klassiker.

 

Fancy staffasje

Noen små, fargerike detaljer kan gi stor effekt uten at det trenger å bli dyrt. Finsnittet rødkål, brønnkarse, spirer, bladpersille og gressløk pynter godt opp som topping i en bakk med fargefattig gryterett. Noen råvarer er fargerike og flotte i seg selv og trenger ikke ekstra pynt, men sørg for at det er de mest fargeløse rettene som får den lekreste toppingen.

 

Signatur-restemat

Lag deres egne spesialiteter av restemat. Pleier dere å ha mye frukt og grønt igjen før helgen? Tilby smoothies hver fredag; med en litt ny vri hver gang, alt etter hvilke rester dere ønsker å bruke opp. – Fint for bunnlinja, og en liten ekstra «god helg-gest» til gjestene.

Å kutte ned på matsvinnet er det som vil gi størst økonomisk gevinst, samtidig som man slår et slag for miljøet.

 

Flere relevante artikler for kantinen:

- Tradisjonelle retter i kantinen med en moderne vri

- Fakta og myter om matallergier

- Dette bør du alltid ha i kantinen for å få bedre forutsigbarhet

- Få mest mulig ut av overskuddsmaten i kantinen

- Fremtidsrettede råvarer til kantinen