Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

5 fordeler med rotgrønnsaker

Forfatter: Servicegrossistene

5 fordeler med rotgrønnsaker

Lite miljøavtrykk, kortreist, rimelig og helsefremmende. Hva er egentlig hemmeligheten til de trauste rotgrønnsakene, og hvorfor har de fått så godt innpass i den moderne restauranten?

1. Setter farge og smak på maten

De har begynt å bli et stadig mer vanlig syn i lekre retter, til lunsj eller middag; rare knoller og røtter i uvante og vakre farger og fasonger. Kanskje ikke rart 1600-tallsmalere hadde rotfruktene med i malerikomposisjonene sine, eller at de til stadighet dukker opp i feeden på Instagram. Det er noe universelt lekkert med rotgrønnsakene, og duftene og smakene setter virkelig appetitten i gang.

 

2. Kortreist delikatesse

Den gjennomsnittlige gjesten blir gradvis mer miljøbevisst. Da hviler også et stort ansvar for alle som serverer mange. I et miljømessig perspektiv etterlater eksotiske, importerte matvarer er ofte et større miljøavtrykk enn de lokale, mer tradisjonelle matvarene. Norske rotgrønnsaker er heller ikke drivhusdyrkede, og blir sett på som et veldig ‘riktig’ og miljøvennlig valg. Vekstsesongen i sommerhalvåret er lang her i nord, med lange, lyse dager, som gir god drahjelp til smaksutviklingen på grønnsakene. De kalde vintrene våre reduserer også problemer med skadedyr. Dessuten er rotgrønnsaker i seg selv robuste, og de er lette å dyrke frem i vårt kjølige klima. Enkelte grønnsaker, som jordskokken og pepperroten, kan til og med tåle å stå i jorda over vinteren! – Rent, delikat, lokalt og veldig i tiden.

 

 

3. Roten til alt godt

Det er kanskje overflødig å nevne at rotgrønnsaker er sunt? Takket være det høye innholdet av fiber og stivelse gir også rotgrønnsaker en langvarig metthetsfølelse, og kan være lønnsom for serveringssteder som skal servere sultne mager. Kålrot, gulrøtter og hodekål har i århundrer vært kjent som vitaminbomber som attpåtil er tilgjengelig for inntak året rundt. Det er kanskje ikke så rart at den tradisjonsrike rotgrønnsaken har blitt så populær igjen.

 

4. Restaurantfordeler

Med dagens kunnskap lagres grønnsakene under perfekte forhold på grønnsakslagre og hos grossister, og sikrer jevn tilgang året rundt. Dette er gode nyheter for serveringsbransjen. De kan dermed brukes som faste ingredienser på menyen gjennom hele året, og utvalget blir stadig større og mer spennende. De er i tillegg rimelige i innkjøp, og de kan tilberedes i det uendelige.

 

5. Nordisk identitet

Pastinakk, jordskokk, rødbete og sellerirot er gamle tradisjonsgrønnsaker som hyppig dukker opp på menyene i nyskapende restauranter. – Noe mer eksotisk og nordisk får du nesten ikke! Det ekte og autentiske er på moten. Det er i tiden å være ærlig med gjesten og helst fortelle de gode historiene om det som er på tallerkenen, og det finnes vel neppe noen ingredienser som er mer ærlige og troverdige enn rotgrønnsakene våre.

 

 

En liten hemmelighet:

I bunn og grunn handler den nye rotgrønnsakstrenden om å se på de allerede høyt elskede jordskattene med nye øyne. Ønsker du en spennende, lun smak i sauser og supper, finnes det nesten ikke noe som er mer kremet, fyldig og velsmakende enn dem som er laget på kokte rotgrønnsaker. –Og dét nesten uten bruk av fett og salt! Eller hva med å gi rotfruktene en mer fremtredende plass på tallerkenen? I rent vegetariske retter kan de gjerne ha hovedrollen; Bakt, gratinert, skivet eller hel.

 

En rotbransje i utvikling

Det tar tid å utvikle nye sorter, og spesielt i rotgrønnsaksverdenen er det mye som blir ved det samme, – og hvorfor endre på noe som har vært en suksess i hundrevis av år? Men det skjer faktisk mye nytt og spennende også innen røtter. Den populære søtpoteten har lenge vært kjent for å være vanskelig å dyrke i norske forhold, men norske produsenter er nå i gang med å utforske denne eksotiske knollen i norsk jord. Det foregår også spennende prosjekter på å utvikle flere reddik-varianter til det norske markedet. Nye, spennende og fristende farger og smaker fra reddikverdenen er like om hjørnet.

 

 

Ferdig kutta!

Er du på jakt etter nyheter i rotgrønnsaksverdenen? Ta en titt i utvalget av ferdigkuttede produkter. Det utvikles stadig nye, smarte typer kutt og blandinger med frossent og ferskt. - Smart, fordi du slipper å bruke kostbar tid på skrelling, rensing og kutting, du får en god kontroll på mengdene og slipper svinn.

 

Holdbarhet på potet