Potetguide til julematen
![Potetguide til julematen](/globalassets/system/artikler/fagartikler/matstreif_ringerikspotet_fat_cms.jpg?w=1400)
Det finnes mange meninger om julematen, også om hvilken potettype som skal høre til. Tradisjonene er sterke, men hvilke vinterpoteter passer faktisk best til julens ulike retter?
Fun fact: ringerikspoteten er en av våre eldste og mest tradisjonsrike potetsorter.
Ribbe
Mandelpotet, pimpernel eller den tradisjonsrike gourmetpoteten ringerikspoteten.
Pinnekjøtt
Ringerikspoteten, smaksrike gulløye eller den mer nøytrale asterix-poteten.
Lutefisk
Ringerikspotet og mandelpotet.
Kokt torsk
Milde typer, som folva og beate, egner seg best til mager fisk.
Kalkun eller kyllling
Beate, hvis kjøttet skal være i fokus eller mandelpotet, hvis retten skal ha mer potetsmak.
Skinkestek
Smaksrike poteter gjør seg best: Mandelpotet eller pimpernel.
Tradisjon og karakter
Fjellmandel/mandelpotet
Gammel sort. Dyrkes over store deler av landet, også i fjellbygder og nordpå.
Gulløye/Gullauge
Nord-Norges egen potet, har vært dyrket her i over hundre år. Lang modning og mye smak. Beskyttet betegnelse.
Ringerikspotet
Beskyttet opprinnelsesbetegnelse.
Pimpernel
Opprinnelig nederlandsk sort. I dag: viktigste sorten i Trøndelag.
Av det milde slaget
Asterix
Nederlandsk sort, dyrket i Norge siden 1998.
Beate
Norges vanligste sort, dyrkes mest på Østlandet.
Folva
Dansk potetsort som er blitt populær i Norge.
bilder: frukt.no, Kilder: snl.no, forskning.no, matprat.no