This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Smilefjesordningen: Slik får du kontroll!

Smilefjesordningen: Slik får du kontroll!

En smiley som smiler fra øre til øre, - selv i en hektisk førjulstid.

En trygghet for gjesten, og en mulighet for deg til å vise at restauranten din tar matsikkerhet på alvor.

 

Tipsene til et bredt smilefjes:

1. Rene flater: Sørg for at kjøkkenet og serveringsområdene alltid er rene og ryddige. Dette gir et godt inntrykk, og hjelper deg også på vei til å sikre at du oppfyller hygienekravene.


2. Hold deg oppdatert: – På gjeldende regler og forskrifter fra Mattilsynet. Dette inkluderer alt fra håndtering av råvarer til avfallshåndtering.

 

3. Opplæring av ansatte: Sørg for at alle ansatte er godt informert om hygienerutiner og matsikkerhet. Regelmessig opplæring og tett kommunikasjon kan bidra til å unngå feil og sikre at alle vet hva som forventes.

 

4. Vær forberedt på inspeksjoner: Ha alle nødvendige dokumenter og rutiner lett tilgjengelig for inspeksjoner. Dette inkluderer internkontrollsystemer og farevurderinger.

 

5. Digitale verktøy? Kan være lurt å bruke for å holde oversikt over hygiene og matsikkerhet. Dette kan gjøre det enklere å registrere avvik og følge opp tiltak.


Sånn skal det gjøres: Dette er de beste skussmålene du kan få! - Og ja, dette er faktisk en reell tilbakemelding til et lite og driftig serveringssted.

En siste sjekkliste:

  • - Meldeplikt og internkontroll: Sørg for at alle nødvendige meldinger er sendt inn og at internkontrollen er oppdatert.

 

  • - System på renholdet: En god plan for regelmessig rengjøring av kjøkken, utstyr og serveringsområder, - som også er mulig å følge opp når set koker som verst.

 

  • - Håndtering av råvarer: Sjekk at alle råvarer er riktig lagret og håndtert for å unngå forurensning. Vær obs på at råvarene i førjulsserveringen kan ha andre håndteringskrav enn råvarer dere bruker ellers i året.

 

  • - Sporbarhet og merking: Sørg for at alle produkter er riktig merket og organisert, spesielt med tanke på allergener.

 

  • - Snakk med hverandre! Har alle i restauranten den kunnskapen de trenger? Legg til rette for oppdateringer og god kommunikasjon, selv om det er hektisk.

 

Driver du serveringssted, men er ikke med i Smilefjesordningen? Les mer om ordningen her.

Hva er det tilsynet egentlig sjekker når de banker på hos deg? Les saken fra Mattilsynet her 

 

Les også: 

Sjekkliste for jule- og vintersesongen
Hygieneguide for travle restaurantdager

Vi har samlet våre beste renholdstips i en egen e-bok. - Se her:



Read the guide in English